Pyssel för barn och vuxna


Trolla fram figurer med trolldeg

Trolldeg är ett härligt material att arbeta med och går snabbt och enkelt att tillbereda.

Av bara salt, mjöl och vatten kan både barn och vuxna trolla fram vackra figurer; julpynt, ljusstakar, dörrskyltar, placeringskort, kylskåpsmagneter – ja endast fantasin sätter stopp. Barnen kan ge bort sina figurer i julklapp eller som present vid andra tillfällen. Det gör inget om de minsta, trots den intensivt salta smaken, smakar på degen eftersom den bara innehåller naturliga ämnen.

Recept på trolldeg

Den här degen räcker till en bakplåt:

2 koppar vetemjöl
1 kopp salt
1 kopp ljummet vatten
Du kan också tillsätta 1 msk tapetklister (om inga småbarn ska vara med) och 1 msk olja.

Vill du ha en färgad deg kan du knåda in torra färgämnen som kakao, curry i degen eller t ex rödbetssaft i vattnet. För en naturlig ”brödfärg” så pensla figuren med ägg innan den sätts i ugnen.

Arbeta degen för hand tills den blir smidig och lagom fast, ca en kvart. Är degen för hård så fukta händerna med vatten, är den för våt eller mjuk, så blanda i lite mer mjöl. När du inte arbetar med den så förvara den i en tättslutande plastpåse i kylen, max ett dygn.

Forma figurerna

Arbeta på ett bakplåtspapper för att lätt kunna flytta över figurerna till bakplåten utan att de går i sönder. Ha en skål med vatten bredvid och fukta degen emellanåt så att den inte spricker. Verktyg hittar du i kökslådorna; kniv, gaffel, hålslev, vitlökspress, sporre, pepparkaksformar etc. Vill du ha mönster på figurerna så kavla ut degen på t ex ett spetstyg eller annat strukturerat material. Till dekoration kan du använda t ex pärlor, piprensare och naturmaterial såsom stenar, torkade blommor, kottar och små grenkvistar.

För att fästa t ex armar eller andra lösa delar pensla med vatten som ”lim”. Om det finns plats så förstärk med tandpetare eller tändstickor.

Ska din figur hänga så gör hål med ett sugrör, en bra bit innanför kanten, innan du sätter den i ugnen. Du kan också trycka in ett gem (guldfärgat, det rostar inte) eller speciella öglor som finns att köpa i hobbyaffärer.

Innan figurerna gräddas så jämna till eventuella sprickor med lite vatten.

Se tips på olika figurer här

Grädda figurerna i ugnen

Sätt in figurerna i ugnen så fort de är färdiga för att minska risken för sprickor. Lagom temperatur är ca 100°C, för tjockare figurer så sänk ner till 70°C för att figurerna inte ska spricka. Låt de minsta figurerna stå ca 4 timmar och de största över natten, upp till 10 timmar – ju tjockare figurer, desto lägre temperatur och längre torktid. Prova att sticka en nål i figuren; går det inte att göra hål är figuren färdiggräddad.

Måla och lackera figurerna

Efter att figurerna torkat klart i ugnen och svalnat kan man måla dem med t ex vanlig vattenfärg eller hobbyfärg. Använd tuschpenna för små detaljer som ögon och mun. Lackera till sist hela figuren en eller två gånger (även baksidan och botten) för bästa hållbarhet (trolldegsfigurer tål inte fukt). Sedan håller din trolldegsfigur nästan hur länge som helst (om inte mössen får tag i den…).

Ingredienser till trolldeg.

Kategori/er: 

Etikett/er: 

Inlagt av: 

Detta kanske intresserar dig