Pyssel för barn och vuxna


Om Pysselguiden.se

Pysselguiden har funnits på Internet sedan mitten av 2007 då den startades av Ann. Idag är det mamma Bodil som sköter sajten. Ibland bjuds även gästpysslare in som bidrar med pyssel och tips.

Syftet med sajten var att dokumentera de pyssel Ann och familjemedlemmarna gjort genom åren på ett ställe och samtidigt tipsa andra om dem. Det fanns nästan inga pysselsidor på Internet vid den tiden. Ann fick tidigt i projektet hjälp av mamma Bodil och de pysslade och uppdaterade sajten gemensamt.

Ann

”Jag har pysslat så länge jag kan minnas. Under min barndom hade min mamma och jag pyssel- och målarstunder tillsammans, särskilt inför stora helger. Det blev mycket julgrans- och påskpynt! På skolans fritidsgård kunde man också gå och pyssla. Där köpte man olika pysselset som man satte sig och pysslade ihop. Släkt och familj var utvalda att få skapelserna till födelsedagar och jul, omsorgsfullt inslagna; det var lika roligt att göra ett vackert paket att ge bort för att glädja.

Som vuxen har pysslandet gått i vågor. När jag själv blev mamma återupptog familjen de traditionella pysselstunderna inför jul och påsk. Idag finns inga små barn i familjen vilket har gjort att det blir längre mellan pysseltillfällena. Nu är det akvarellmålning som jag förälskat mig i och håller på att utforska.”

Bodil

”På 1950-talet, när jag var barn, fanns det inget färdigt pysselmaterial att köpa förutom tidningarnas klippdockor. Vi använde istället material från naturen, träspill, gamla snörstumpar, tygrester och annat. Det blev mycket miljövänligt återbruk eftersom man alltid tänkte en gång extra innan man slängde något – man kanske skulle kunna ha nytta av det! Det var bara fantasin som satte stopp på vad man kunde använda som material när man pysslade.

Min mor stickade, virkade, och sydde på en gammal ”trampemaskin” kläder till mig och mina dockor. Inspirerad av henne köpte jag en symaskin när min dotter Ann föddes och tog både en sy- och tillskärarkurs per korrespondens. Jag sydde sedan de flesta av mina egna kläder och hennes också ända tills hon började komma i tonåren.

Under mina barns uppväxt arbetade jag som dagmamma. Jag hade kreativt skapande med dagbarnen regelbundet. Vi samlades vid köksbordet för att pyssla varje vecka – en av både mig och barnen efterlängtad sysselsättning.

När mina barn flyttat hemifrån bytte jag yrke och kom ifrån skapandet en period. Men sedan jag blev pensionär har min kreativitet fått sitt utlopp i både måleri och fler pysselstunder.”

Kontakt

Har du några tips på pyssel, frågor eller funderingar eller vill du annonsera på Pysselguiden? Välkommen att kontakta oss på info snabela pysselguiden.se. Läs vår databehandlingspolicy innan du skickar meddelandet.