Pyssel för barn och vuxna


Måla glas

Detta är ett pyssel som alla kan vara med på. De yngre barnen kan måla hela glaset i en färg eller dutta på små fläckar i olika färger och de äldre kan måla olika mönster, allt efter fantasi och förmåga.

Med ett visdomsord eller namn på glaset blir det en personlig present eller varför inte använda glas som bordsplacering på en fest eller barnkalas där varje gäst får ett glas med sitt namn på.

I hobbybutiker finns det olika slags glasfärger att köpa, täckande, transparent och relief/3D-färg som är speciellt avsett att måla på glas med. Även ”tusch”-pennor finns som går att måla på glas med. Glasen går att diska i maskin efter att de torkat och härdats i en vanlig ugn.

Du behöver

Glas, t ex billiga vinglas eller vanliga dricksglas (undvik s k duralexglas och kristallglas – de håller inte för härdning i ugn)
Glasfärg (finns i hobbyaffärer)

Gör så här

Läs först instruktionerna i bruksanvisningen som följer med färgen.

Rengör glasen med ett fettlösande medel. Undvik sedan att ta med fingrarna på dem.

Måla glasen eventuellt hela glaset med en färg och låt torka. Det blir vackert om man sedan väljer en matchande färg eller guld/silver och målar mönster ovanpå med hjälp av en penna. Till exempel en ljusblå botten och mönster i mörkblått. Måla prickar, linjer eller enkla blad- och blommönster. Ska de bli festglas så skriv namn på festdeltagarna. Är det en temafest så matcha temats färger.

För att färgen ska tåla maskindisk krävs det olika lång torktid beroende på vilken färg man använder, se instruktionerna för din färg.

Sedan härdas glasen i vanlig ugn, oftast 160 °C. Se instruktionerna för din färg.

Glas målat i endast en färg.
Kategori/er:

Fler pyssel som kanske intresserar dig